Ce dorim de la reforma in cercetare?

Exista un decalaj mostenit si mentinut al nivelului cercetarii fata de nivelul UE etc. Stim bine situatia, acceptam declarativ ca vrem sa-l eliminam, sa mergem inainte – dar de fapt cum stam? Am impresia ca ne invartim pe loc, mergem cu o viteza prea mica, ce adanceste decalajul. Vorbim de reforma si lasam lucrurile sa curga liber dupa cum dicteaza conjuctura. Exista structuri depasite in sistem care au schimbat numele/forma dar in esenta sunt aceleasi si opun o rezistenta de conservare enorma. In conflictul dintre generatii, fiind la putere, generatia veche are castig de cauza. Tineretul talentat si cu idei noi este incurajat spre emigrare, cit mai de parte de noi, ca sa nu ne afecteze echilibrul.

In occident procesul reformator al domeniului cercetarii a inceput de mult si continua sustinut de stat si societate (Japonia, Corea de Sud, America etc.). Noi inca n-am scapat de limbajul de lemn si modul declarativ de a trata reforma. Adoptam diverse formulari europene care raman pe hartie, inghitim fonduri ineficient si sub capacitate, dar cred ca a venit momentul sa decidem ce facem mai departe. Continuam sa finantam casta sistemului sau cream incubatori pentru noua generatie competitiva?

Daca stau sa ma gandesc cinci minute, pot sa enumar citeva fenomene observate: munca izolata individuala, institutii refractare, parteneriate formale care au ca scop consumul finantarii publice obtinut prin trafic de influenta, rezultate neaplicate sau depasite, dotare excesiva care blocheaza fonduri in institutii publice, grad scazut de exploatare a potentialului de cercetare si randament mic, managementul neperformant, lipsa de motivare si descurajarea micro-organizatiilor de cercetare private…. lista continua.

Voi trasa citeva directii in care cred ca trebuie sa ne indreptam:

v Calitate

Ø Orientare spre produse competitive ale cercetarii.

Ø Rezultate satisfacatoare cerintelor pietei.

Ø Mobilizarea competentelor existente in module flexibile.

Ø Sistem de atragere de idei noi progresive.

Ø Transparenta

v Eficienta

Ø Raport cost/impact al rezultatelor.

Ø Ciclu scurt – timp redus al proiectelor.

Ø Finantare rapida – control postcalcul eficient.

Ø Prefinantare – garantare proiectelor de cercetare.

Ø Informare si comunicare in timp real, directa si simplificata.

Ø Promovare sustinuta orientata spre beneficiari.

v Capacitate

Ø Sa dezvoltam:

§ colaborarea – coordonarea – comunicarea.

§ managementul performant al cercetarii.

Ø Sa obtinem:

§ un randament ridicat al muncii in cercetare.

§ Grad ridicat de exploatare a facilitatilor de cercetare.

§ Flexibilitate in formarea echipelor autofinantabile.

Ø Sa cream:

§ un sistem de formare si motivare a generatiei noi de cercetatori.

§ Structuri active de sprijinire a integrarii in retele nationale/internationale.

Dragi cititori din domeniu, va invit sa completati aceasta lista si sa va exprimati opinia despre orientarea si ritmul reformei atit de necesara. Poate aveti deja idei – ce sa … , cit sa …, cum sa …., cind sa….?

Va urma…


0 comentarii la “Despre cercetare – Partea II”
Comentariul tau