Coruptia mica – cind un functionar public ia o spaga sau avantajeaza cineva, face trafic de influenta.

Coruptia mare – fac cei care stabilesc regulile, care avantajeaza citeva si afecteaza majoritatea.

Deobicei cei care fac coruptie mare au imunitate, sunt greu de prins – sunt alunecosi, stiu cum sa faca si nicio data nu ies singuri la suprafata. Care este solutia si ce viitor avem?


3 comentarii la “Coruptia mica si coruptia mare!”
 1. Cristian PAUN a spus:

  In mod normal nu prea avem ce face. Coruptia este apanajul unui stat mult prea puternic in comparatie cu cei care il sustin luati din taxe si impozite luati individual.

  Principiul democratiei actuale spune ca din cauza ca e mult prea costisitor sa ne conducem prin unanimitate trebuie sa ne alegem reprezentanti care vor lua decizii pentru noi pe banii nostri. De aici apare problema: cand faci cinste cuiva care este strain de tine din banii firmei la care lucrezi nu prea mai esti interesat nici cat costa mancarea si nici ce mananca cel caruia ii faci cinste. Mai mult, daca ceea ce mananca celalat e consistent ca valoare probabil ca nu ar fi rau sa iti iei si tu niste bani din banii firmei ca procent. Astfel ca ideea de STAT e din start supusa esecului.

  Vrem mai putina coruptie… trebuie sa reducem implicarea statului in orice (dar mai ales in economie)… Parerea mea.

 2. Perparim Demi a spus:

  Tocmai, cei care conduc asta nu vor. Dinpotriva vor sa aiba acces peste tot, sa tina in mana orice mai ales fondurile. Pe de alta parte ei decid gradul de implicare a statului, nu noi muritorii. Aici este problema, cum sa ii strangem de … ca sa lasa mai moale cu implicatul?

 3. Cristian PAUN a spus:

  Nu se poate din pacate decat prin:
  1. Vot (si cum stim cine merge la vot si cine nu merge la vot nu prea avem ce sa schimbam)
  2. Intarirea societatii civile prin aparitia de ONG-uri puternice capabile sa stranga suficiente semnaturi pentru a initia legi
  3. Intarirea controlului civil asupra unor institutii publice (de exemplu societatea civila sa aiba reprezentanti in consiliile de conducere ale Curtii de Conturi)
  4. Intarirea libertatii de exprimare a presei
  5. Sa luptam pentru a presa ca institutiile statului sa fie transparente.

  In rest suntem la mana lor si ei fac ce vor din noi… Asta este principiul democratiei actuale. Buna / rea nu avem ce face: majoritatea ne conduce printr-o mana de oameni „reprezentativi”…

Comentariul tau